FIBROSCAN® - CAPTM BETEGTÁJÉKOZTATÓ

A FIBROSCAN® A MÁJFIBROSIS MEGHATÁROZÁSÁNAK, A CAPTM A MÁJ ZSÍRTARTALOM MÉRÉSÉNEK ÚJ, NON-INVAZÍV MÓDSZERE

A kétféle vizsgálatot, mérést (a máj zsírtartalmának-, és a májfibrosis mértékének meghatározását, azaz az ultrahang hullámok elnyelődésének-, illetve a mechanikus lökéshullám terjedési sebességének mérését) a műszer egyidejűleg végzi, így a vizsgálat ugyanannyi ideig tart, mint a „hagyományos” FibroScan, és a beteg számára sem jelent semmiféle érezhető különbséget az eddig megszokott vizsgálathoz képest.

- Mire jó a CAPTM?

A fejlett országokban a gyógyszeres és az alkoholos májkárosodások mellett – ha nem előtt – a kóros májleletek, májbetegségek leggyakoribb oka a zsírmáj. A túlzott kalóriabevitel, a mozgásszegény életmód következtében a májsejtekben zsír raktározódik, mely a májsejtek károsodását okozhatja. Ez az esetek egy részében gyulladást eredményez, ennek következménye májsejt-, májszövetpusztulás lehet, mely végeredményben májzsugorhoz vezethet. A zsírmáj az esetek döntő többségében komplex anyagcsere-zavar részjelensége, vagy éppen első tünete lehet, mint például: elhízás, zsíranyagcsere-zavar (magas „vérzsír” - koleszterin és/vagy triglicerid – értékek), szénhidrátanyagcsere-zavar (inzulin rezisztencia, cukorbetegség), stb. A zsírmáj korai stádiumban felismerve kezelhető, és teljes mértékben visszafordítható folyamat, így nemcsak a súlyos májbetegség (májzsugor, májelégtelenség, májrák) előzhető meg, de az ehhez az állapothoz (komplex anyagcserezavarhoz) társuló szív- és érrendszeri megbetegedések (érszűkület, szívinfarktus, magasvérnyomás-betegség, agyvérzés, stb.) kockázata is csökkenthető, megszüntethető.

A CAP (controlled attenuation parameter) az ultrahang hullámok elnyelődését méri a májban, mely arányos a máj zsírtartalmával. Így információ nyerhető a máj zsírtartalmának mennyiségéről, mely alapvető segítséget nyújthat a zsírmáj diagnózisának felállításához, valamint – az egyidejűleg meghatározott fibrosis mértékének ismeretében - a betegség típusának (NAFLD: nem alkoholos zsírmáj vagy NASH: nem alkoholos steato-hepatitis) megállapításához is.

- Mire jó a FibroScan?

Orvosa meg tudja mondani mitől, a FibroScan pedig, hogy MENNYIRE beteg a mája! Orvosa a klinikai kép (kórelőzmény, tapintás, laborleletek, CAPTM) alapján meg tudja mondani Önnek, hogy mi okozhatja a májbetegségét, de májkárosodásának mértékét, súlyosságát eddig csak szövettani vizsgálat alapján (májbiopszia) lehetett pontosabban megbecsülni.

A FibroScan információt ad arról, hogy milyen mértékben károsodott a mája, milyen fokú a májszövet pusztulás, milyen stádiumú a májbetegsége (pl. milyen mértékű a fibrosis, kialakult-e már májzsugor?). Az elpusztult májszövet helyét kötőszövet (hegszövet) foglalja el, ez „keményebb”, rugalmatlanabb, mint az ép májszövet, ezért minél nagyobb a májsejtpusztulás mértéke, annál keményebb, rugalmatlanabb a máj. A Fibroscan ezt, azaz a máj elaszticitását (rugalmasságát) méri.

- Előkészítést igényel-e?

A vizsgálat járóbetegként történik, előtte két órával kérjük már ne egyen, de semmiféle egyéb előkészítést NEM igényel

- Jár-e kellemetlenséggel?

A vizsgálat fájdalmatlan, szövődménymentes, gyakorlatilag semmilyen kellemetlenséget nem érez. A mérés maga kb. 10 percig tart, eredményét azonnal kézhez kapja.

- Többet kell-e fizetni a két vizsgálat egyidejű elvégzéséért?

Nem, a két – egyidejűleg végzett – vizsgálat ára együtt 29.600.- Ft.

- Hogyan lehet fizetni?

A számlát csak készpénzben, a helyszínen tudja rendezni. Bankkártyával történő fizetésre nincs mód.

- Magán egészségpénztári kártyát elfogadnak-e?

Magán egészségpénztári kártyával történő fizetésre sincs mód, de amennyiben rendelkezik magán egészségpénztári biztosítással, a - helyszínen, készpénzben kiegyenlítendő - számlát ennek megfelelően tudjuk kiállítani, és az egészségpénztár visszatéríti Önnek a vizsgálat díját. Ehhez szükséges a magán egészségpénztárának a neve, címe, valamint az Ön tagazonosítója!
A visszatérítésnek feltétele, hogy az Ön magán egészségpénztárának és a Májbetegekért Alapítványnak erre a szolgáltatásra szóló szerződése legyen. Ennek meglétéről az Ön egészségpénztáránál vagy a Májbetegekért Alapítványnál (06-20-4453140 vagy 06-1-4558127) kaphat felvilágosítást.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a készüléket a Májbetegekért Alapítvány működteti, a szolgáltatásról szóló számlát is az Alapítvány állítja ki, így a szolgáltatás díjának megtérítéséhez az Ön magán egészségpénztára és a Májbetegekért Alapítvány között megkötött szolgáltatási szerződés szükséges. Honlapunkon a Budai Hepatológiai Centrummal szerződött magán egészségpénztárak szerepelnek, melyek nem feltétlenül azonosak a Májbetegekért Alapítvány szerződött magán egészségpénztári partnereivel!

   
MÁJBETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY
Fővárosi Szent László Kórház
(Hepatologia – Gastroenterologia)
Bejegyezve: Főv. Bír. 60492/96.
OTP Bank: 11709002-20095998
Adószám: 18227743-2-43
Telefon/Fax: 455-8127
1097 Budapest, Albert Flórián út 5-7.

www.majbeteg.hu Budai Hepatológiai Centrum
   

 


 
 
 
Budai Heppatológiai Centrum
főoldal szakrendelésfibroscanorvosaink bejelentkezéselérhetőségtérképtörétnetsajtószoba copyright jogi rendelkezések készítette