A Budai Hepatológiai Centrum rövid története


A Budai Hepatológiai Centrumot (BHC) 2007 augusztusában alapítottam prof. dr. Nemesánszky Elemér és dr. Tolvaj Gyula főorvos úr támogatásával. Segítségüknek is köszönhetően 2007 szeptembere óta a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium által a krónikus vírushepatitisek kezelésére kijelölt centrumok sorába akkreditált hepatológiai (magán) szakrendelésként működünk. Első telephelyünk az Oxivit Orvoscsoport II. ker. Bem J. u. 7. szám alatti rendelőjében volt.

A BHC és a Májbetegekért Alapítvány együttműködése 2008 tavaszán kezdődött. Makara Mihály (kurátor) és Telegdy László (az Alapítvány Kuratóriumának elnöke) foorvos uraknak köszönhetően 2008 szeptembere óta nálunk működik az ország elso FibroScan készüléke.

Az örvendetesen növekvő betegszám, és az az igény, hogy a betegellátást még magasabb színvonalon, még kulturáltabb körülmények között, több vezető hepatológus bevonásával végezhessük, előrelépést igényelt. Ez vezetett a Budai Hepatológiai Centrum Kft. 2008 decemberi megalapításához. Az igények kielégítéséhez nagyobb helyre volt szükségünk, ezért új helyre költöztünk: 2009 – 2013 között Centrumunk a Budai Egészség Központ Szakkórházában, az Országos Gerincgyógyászati Központ épületében működött.

Törekvéseink sikerét a betegek és a kollégák igen kedvező visszajelzésein túl igazolja az is, hogy számos, nemzetközi, multicentrikus klinikai vizsgálatban való részvételre is felkérték, és alkalmasnak is találták Centrumunkat. A szakmai elismerésen túl, sőt talán azt megelőzve is, ez betegeink számára
pl. krónikus C hepatitisben az új, még nem törzskönyvezett, várhatóan a korábbiaknál hatékonyabb, rövidebb ideig tartó, mellékhatással alig vagy már egyáltalán nem járó új kezelések - beleértve az interferon-mentes kezeléseket is -, elérhetőségét jelentette, illetve jelenti.

A májbeteg szakrendelés forgalma évről évre nőtt, 2012-ben már 1000-nél is jóval több betegmegjelenés történt. Ezen felül évente több, mint 1000 FibroScan (tranziens elasztográfia) vizsgálatot végzünk. A betegforgalom további növekedése és a klinikai vizsgálatok jelentette feladatok megfelelő ellátásához bővülnünk kellett. Sajnálatunkra ezt korábbi helyünkön nem sikerült megoldani, így 2013 decemberében a Budapesti Műszaki Egyetem közelmúltban kialakított új, korszerű orvosi rendelőintézetébe helyeztük át rendelésünket.

Megalakulásunk óta el szeretnénk érni a BHC OEP befogadását, melyet a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium írásbeli ajánlásával is támogatott. Két alkalommal kértük ezt az OEP-től (2007. december, 2009. január), válasz eddig nem érkezett.


Budapest, 2013. november 30.


dr. Horváth Gábor

 

 

 

 

Budai Heppatológiai Centrum
főoldal szakrendelés fibroscan orvosaink bejelentkezés elérhetőség térkép törétnet sajtószoba copyright jogi rendelkezések készítette